Subway® selvitti: Suomalaiset ammattijalkapalloilijat toivovat positiivista kannatusta niin omalle kuin vierasjoukkueelle epäasiallisuuksien sijaan
Subway® ja kumppanit Jalkapallon Pelaajayhdistys, Veikkausliiga ja Subway Kansallinen Liiga perustavat tulevalle liigakaudelle Hyvän Maun Katsomon, jolla halutaan edistää asiallista ja hyvää kannatuskulttuuria.

Suomen suosituin urheilulaji, jalkapallo, kokoaa joka viikko yli puoli miljoonaa suomalaista harrastamaan, pelaamaan ja kannustamaan. Siksi katsomon ja pelikentän on myös oltava paikkoja, joissa jokainen tuntee olonsa turvalliseksi, kotoisaksi ja sinne kuuluvaksi.

Välillä kannustaminen ilmenee kuitenkin puheina ja tekoina, jotka eivät kuulu kentälle eivätkä sen ulkopuolelle. Tämä näkyy Subwayn ja Jalkapallon Pelaajayhdistyksen, Veikkausliigan ja Subway Kansallinen Liigan teettämästä pelaajakyselystä, jonka tulokset paljastivat karun todellisuuden ammattipelaajien kohtaamista huuteluista.

Lähes puolet vastaajista kertoi joutuneensa epäasiallisen huutelun kohteeksi – pahimmillaan pelaajat ovat saaneet tappouhkauksia 

Kysely lähetettiin huhtikuussa 2023 noin 500:lle liigatason pelaajalle ja kyselyyn saatiin määräaikaan mennessä 71 vastausta. Jopa 45 % vastaajista kertoi joutuneensa epäasiallisen huutelun kohteeksi ja kuulleensa negatiivista kannatusta katsomosta ammattiuransa aikana. Vastaajista 24 % kertoi joutuneensa asiattomuuksien kohteeksi myös sosiaalisessa mediassa.  

Kyselyn mukaan epäasiallista huutelua kuuluu katsomosta sekä vastustajien puolelta että omilta kannattajilta. Huutelu liittyy useimmiten pelaajan ulkonäköön, kehoon tai pelitaitoihin. Usein epäasialliset kommentit menevät henkilökohtaisuuksiin. Pelaajia ja heidän perheitään on uhattu jopa vahingoittaa. Myös pelipaikalla on vaikutusta: Laidalla pelatessa vierasjoukkueiden fanit saattavat ottaa lähimmän pelaajan epäasiallisen huutelun kohteeksi. Myös maalin takana esiintyy häiriökäyttäytymistä.

Ilveksen pelaaja Felipe Aspegren tunnistaa ongelman

Yksi Subwayn ja Jalkapallon Pelaajayhdistyksen, Veikkausliigan ja Subway Kansallinen Liigan teettämään kyselyyn vastanneista on Felipe Aspegren, joka on ollut Ilveksen riveissä todistamassa esimerkiksi viime talvikauden välikohtausta, jossa humalaisen katsojan poistaminen hallista keskeytti pelin. Kolumbialais-suomalaisen pelaajan mielestä kekseliäs kannustaminen on suotavaa, mutta asiattomat huutelut ajavat molemmat joukkueet epämieluisaan tilanteeseen. 

“Ikävät kommentit voivat jäädä vaivaamaan pitkäksikin aikaa”, Aspegren sanoo.

Pelaajat toivovat positiivista ja nokkelaa kannatusta

Kysyttäessä pelaajat kertoivat nauttivansa erityisesti hauskoista ja kekseliäistä kannatuslauluista ja nokkelista, omintakeisista kannatushuudoista. Vastaajat kertoivat toivovansa myös henkilökohtaista, omalla nimellä tapahtuvaa positiivista tsemppausta ja kehumista onnistuneista suorituksista. 

Ennen kaikkea vastaajat kertoivat myös toivovansa, että fanit keskittyisivät omien pelaajien ja joukkueen kannatukseen eivätkä vastustajan mollaamiseen tai häiriköintiin.

Alkaneen liigakauden fokuksessa on hyvän kannatuskulttuurin edistäminen

Subway on lanseerannut yhteistyössä Subway Kansallisen Liigan, Veikkausliigan ja Jalkapallon Pelaajayhdistyksen kanssa kuluvalla kaudella Hyvän Maun Katsomon. 

Hyvän Maun Katsomo -konsepti edustaa jalkapallokannatuksen parhaita hetkiä ja edistää hyvää kannatuskulttuuria luomalla positiivisen ilmapiirin jalkapallokannattajille, pelaajille sekä tärkeille tukijoukoille. Esimerkiksi tulevalla kaudella liigapeleissä tullaan palkitsemaan hyvää kannatusta, muistutetaan aiheesta äänimainonnan keinoin ja tuodaan aihetta esille kaikkien mukana olevien kumppaneiden viestintä- ja markkinointikanavissa. Lisäksi liigaseurat ja myös itse pelaajat tulevat olemaan äänessä aiheen tiimoilta.  

”Kyselyn perusteella tällaiselle teolle on todellinen tarve. Liian moni urheilija on oppinut ohittamaan katsomosta kuuluvat negatiiviset ja asiattomat kannustukset ikään kuin urheiluun kuuluvana asiana. Näin sen ei meidän mielestämme pitäisi olla. Sekä katsomon että pelikentän on oltava paikka, jossa jokainen tuntee olonsa turvalliseksi ja sinne kuuluvaksi. Siksi tuomme kortemme kekoon uudella Hyvän Maun Katsomolla, joka tähtää parempaan jalkapallon kannatuskulttuuriin”, kertoo Subway® Suomen maajohtaja Kati Litmanen

”Pelissä täysillä tunteella eläminen kuuluu jalkapalloon. Pelisilmää ja hyvän maun rajojen tunnistamista tarvitaan kuitenkin kentillä ja katsomoissa. Ihmisten keskinäinen kunnioitus on pelin ytimessä ja siksi on pidettävä mielessä, ettei katsomosta voi huudella mitä tahansa henkilökohtaisuuksia ja älyttömyyksiä”, Jalkapallon Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Panu Autio sanoo ja jatkaa: ”Kuka tahansa saa energiaa työhönsä, kun suorituksista annetaan kannustavaa palautetta. Tämä pätee myös kentällä työtään tekeviin pelaajiin. Me pelaajat olemme tottuneet tiukkaankin palautteeseen, mutta mitä tahansa kuraa ei tarvitse sietää.” 

Myös uuden kautensa aloittaneet liigat haluavat olla teossa isosti mukana 

“Ilon ja yhteisöllisyyden vahvistaminen yhteiskunnassa ja urheilukatsomoissa on valtavan ajankohtainen asia, ja olen iloinen, että yhdessä Subwayn kanssa koko jalkapalloyhteisö on tiiviisti tätä kulttuuria luomassa,” Subway Kansallisen liigan kehityksestä vastaava Heidi Pihlaja nostaa.

”Olemme mukana tässä siksi, että tunteet ja tunteiden ilmaisut kuuluvat jalkapalloon. Haluamme kuitenkin tällä alleviivata, että kannustus kohdistuisi nimenomaan omien kannattamiseen hyökkäämisen sijaan”, Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa lisää.  

Subwayn Hyvän Maun Katsomo lyhyesti

Hyvän Maun Katsomo edustaa jalkapallokannatuksen parhaita hetkiä ja edistää hyvää kannatuskulttuuria luomalla positiivisen ilmapiirin jalkapallokannattajille, pelaajille aina harrastajista ammattilaiskentille saakka sekä tärkeille tukijoukoille. Se kutsuu mukaan kaikki jalkapallon ystävät ympäri Suomea parantamaan kannatuskulttuuria.

Lisätietoja: 

Kati Litmanen, 050 521 4894, kati.litmanen@subway.fi
Panu Autio, 040 7022 710, panu.autio@jpy.fi 
Heidi Pihlaja, 040 843 2370, heidi.pihlaja@palloliitto.fi
Timo Marjamaa, 050-517 6106, timo.marjamaa@veikkausliiga.com