Reviews of Hotels, Flights and Vacation Rentals
Medijski centar

Newsroom

Smernice za integritet sadržaja

Naš pristup u vezi sa integritetom sadržaja

Na Tripadvisoru smo stvorili zajednicu u kojoj članovi mogu da čitaju komentare drugih članova da bi isplanirali i rezervisali savršena putovanja. Povremeno će neko pokušati da prevari naš sistem postavljanjem lažnog komentara, pa smatramo da je korisno da objavimo naša načela, smernice i korake koje preduzimamo da bismo pronašli, blokirali i uklonili lažne komentare. Evo naših načela.

Smatramo da putnici daju najbolje savete o putovanjima.

Na Tripadvisoru članovi mogu da šalju komentare o iskustvima u hotelima, restoranima i atrakcijama. Tokom prethodnih 15 godina smo dobili više od 760 miliona komentara i mišljenja naših članova u vezi sa skoro svakom zemljom sveta.

Verujemo u „pravo na pisanje“.

Članovi Tripadvisor zajednice imaju veoma veliko i vredno iskustvo, pa bi svaki od 490 miliona korisnika koji svakog meseca posećuju naš sajt trebalo da oseća slobodu da podeli svoje mišljenje. Kada odsednete u hotelu ili jedete u restoranu, imate osnovno pravo da razgovarate o tom iskustvu sa drugima. Veoma smo ponosni što smo izgradili zajednicu koja pomaže korisnicima da to urade.

Smatramo da su važna iskustva svih gostiju, a ne samo onih koji su platili račun. Ako grupa od 12 osoba poseti restoran, smatramo da svako od njih ima pravo da iskaže svoje mišljenje. Tripadvisor se zalaže za to.

Pošto verujemo u promociju ličnih iskustava, ne gledamo blagonaklono na odluku da uklonite komentar sa našeg sajta. Verovatno je lakše da popustite pred cenzurom i uklonite komentare sa kojima se vlasnik objekta ne slaže. Međutim, to se protivi našim uverenjima o pravu stvarnih klijenata da dele svoja iskustva.

U skladu sa ovim načelima, iako zahtevamo da autori komentara potvrde da pišu komentar o sopstvenom iskustvu pre slanja komentara Tripadvisoru, ne tražimo potvrdu treće strane.

Smatramo da svako treba da poštuje ista pravila. Objekti ne mogu da utiču na Tripadvisor da bi poboljšali komentare, ocene ili rangiranje prema mišljenju putnika.

Imamo jedinstven proces moderiranja sadržaja koji se šalje Tripadvisoru, kao i algoritme zaštićene autorskim pravima koji računaju dnevno rangiranje objekta prema rangiranju po mišljenju putnika. Ti procesi i algoritmi se dosledno primenjuju na sav sadržaj, prigovore i objekte. Nikada nismo davali povlašćeni položaj objektima koji se reklamiraju na našem sajtu niti bilo kome drugome, niti ćemo to ikada raditi.

Smatramo da objekti koji se ne pridržavaju pravila treba da budu kažnjeni.

Predstavnici objekata su svesni da se korisnici u velikoj meri oslanjaju na komentare kada donose odluke u vezi sa putovanjima. Nažalost, tokom prethodnih 15 godina smo uvideli da neki nesavesni predstavnici objekata pokušavaju da obmanom privuku veći broj klijenata. „Obmanom“ smatramo pisanje pozitivnog komentara o sopstvenom objektu (ili angažovanjem drugih osoba da to učine u njihovo ime).

Ove aktivnosti smatramo prevarom. Postavljanje lažnih komentara krši Tripadvisor uslove korišćenja, kao i zakone o nelojalnoj konkurenciji i/ili zakone o zaštiti potrošača u mnogim zemljama. Ulažemo veoma mnogo vremena, truda i novca da bismo pronašli i blokirali prevare na našem sajtu.

Kako Tripadvisor pronalazi i blokira prevare

  • Imamo više od 15 godina iskustva i znamo kako izgledaju normalni komentari i tonalitet pravih autora komentara na našem sajtu. Stručni smo u pronalaženju šablona ili sumnjivih aktivnosti.
  • Evidentiramo hiljade informacija svakog sata i obrađujemo ih pomoću procesa za otkrivanje prevare zaštićenih autorskim pravima.
  • Komentare obrađujemo automatskim filterima da bismo pronašli problem u vezi sa moderiranjem ili integritetom pre objavljivanja. Ovaj proces omogućava Tripadvisoru da analizira i kategorizuje ogromne količine podataka na brz i temeljan način.
  • Imamo više od 300 zaposlenih u celom svetu koji su zaduženi za upravljanje sadržajem i pronalaženje, blokiranje i uklanjanje lažnih komentara.
  • Kada objavimo komentar, omogućavamo vlasnicima objekata i članovima zajednice da označe sadržaj za koji misle da je lažan kako bismo ga pregledali. Sve prijave članova zajednice i vlasnika objekata pregledaju i analiziraju stručnjaci iz tima za sadržaj.
  • Da bismo uhvatili osobe koje pokušavaju da prevare naše sisteme, proaktivno obaveštavamo kompanije koje pokušavaju da angažuju ljude za pisanje komentara, kao i vlasnike objekata koji pokušavaju da kupe lažne komentare.

Kako Tripadvisor kažnjava objekte koji se bave obmanjujućim aktivnostima

  • Blokiramo ili uklanjamo lažne komentare.
  • Svi poslati lažni komentari koje otkrijemo imaju negativan uticaj na rangiranje objekta u algoritmu za rangiranje prema mišljenju putnika.
  • Možemo da isključimo objekte koji su počinili prevaru iz nadmetanja za posebna priznanja, kao što su nagrada Travellers' Choice i Sertifikat za odličan kvalitet.
  • Apsolutno ne tolerišemo kompanije koje nude poboljšanje reputacije objekta pisanjem lažnih komentara u njegovu korist. Kada pronađemo takve kompanije, uklanjamo sve lažne komentare koje su postavile i kažnjavamo njihove klijente.

Možda će vas iznenaditi to što Tripadvisor sa svog sajta ne uklanja profil objekta za koji je utvrđeno da je učestvovao u pisanju lažnih komentara. Zapravo, to je ono što mnogi predstavnici ovih objekata žele, jer bi tako sprečili korisnike da istražuju njihov profil i komentarišu ga. Međutim, smatramo da korisnici imaju pravo da znaju komentare drugih korisnika na Tripadvisoru.

Na kraju, smatramo da je važno da naša zajednica bude obaveštena.

Više od 760 miliona komentara i mišljenja na Tripadvisoru i više od 490 miliona putnika koji koriste naš sajt svakog meseca su dokaz da preduzimamo prave korake kako bi sadržaj na sajtu ostao aktuelan i koristan.

Da biste saznali više informacija…

Posetite Tripadvisor centar za pomoć.